Oinoz Prestigio 2006 – mogen spanjor till middag i julhelgen.

Har du missat lillebror Oinoz organic från Toro så misströsta inte. Nu släpper vi storebror Oinoz Prestigio 2006 med varunummer 2771-01 på Systembolaget. Lagom till helgsteken i december kommer detta mogna vin från Spanien att dyka upp på hyllorna på Systembolaget

Oinoz Prestigio 2006

Vingruppen Matarromera förfogar över ca 100 hektar vingårdar inom appellationen Toro. Detta vin är dock etiketterat under benämningen Vino de la Tierra Castilla y León. Egendomen ligger endast 12 kilometer norr om staden Toro med hänförande utsikt över omgivande landskap. Man odlar endast den röda druvan Tinta de Toro, men har också en mängd olivträd för framställning av ekologisk olivolja.

Årgång 2006 anses som en god årgång i Toro, med stor skörd av bra kvalitet, speciellt för Tempranillo och Garnacha.

Vinet är gjort på 100% Tempranillo (Tinta de Toro). Vingården Valdefinjas planterades 1980 och omfattar 39 hektar på mer än 600 meter över havsytan och druvorna skördas för hand i början av oktober. Druvorna har kallmacererat i 3-5 dagar och sedan jäst i ca två veckor inuti hermetiska ståltankar. Slutligen är vinet lagrat 12-14 månader på amerikanska och franska barriquer innan buteljering.

Karaktäristik

Mörkt röd färg.
Komplex och utvecklad doft av mörka bär, hallon, lakrits och rostade fat.
Fylligt och smakrikt vin med mogna tanniner fin frukt. Tydlig mognad i eftersmaken.
Passar utmärkt till smakrika kötträtter och mogna ostar.

Agricultura y Bodega Renacimiento SL

Agricultura y Bodega Renacimiento SL ingår i Grupo Matarromera som är en välkänd vingrupp från norra Spanien där sedan 1994 ägnar sig främst åt vinodling och vintillverkning. Man erbjuder vin från fyra ursprungsbeteckningar intill floden Duero: Ribera del Duero, Rueda, Cigales och Toro. Endast kvalitetsviner produceras på de sju olika vingårdarna som ingår i företaget.

Företaget utvecklar sin verksamhet genom ett program av mål och åtgärder som täcker perioden 2005-2015, som kallas ”Matarromera på planeten Jorden”. Programmet innefattar en rad punkter; miljöeffektivitet i byggnadskonstruktion, minskat energiberoende och minskning av konsumtionsutsläppen, att beräkna sin klimatpåverkan, systematisk avfallsbehandling och återanvändning av biprodukter, ekologisk produktion och diverse miljöprojekt. Matarromera äger 415 hektar vingårdar, placerade i några av de bästa lägena längs floden Duero. Idag finns produkter från Matarromera i mer än femtio länder runt om i världen.

Oinoz Prestigio 2006
Ursprung: Spanien, Toro| Producent: Agricultura y Bodega Renacimiento | Druvor: Tinta de Toro | Årgång: 2006 | Vol: 750ml | Alk: 14,5% |Systembolaget art.nr: 2771-01 | Pris: 119kr | Lansering: 1 December 2015