Slovenien, ett gammalt vinland på frammarsch

Den första mars lanseras 6881-01 Spirit of Svetinje för 99 kronor på Systembolaget

Du får en härlig introduktion till den mångfald av viner som Slovenien nu kan ebjuda. Kombinationen av sauvignon blanc och furmint ger ett friskt och smakrikt vin med ren frukt och härligt bett i eftersmaken.

Vino Kupljen
Denna vinodlare finner vi i nordöstra Slovenien, i Jeruzalemsko – Svetinjske Gorice, vilket är ett område som har varit känt för sina kvalitetsviner och vinodling i århundraden. Detta är en traditionell familjevinodling vars anor går tillbaka så långt som 1836. Som en av de första professionella privata slovenska vinproducenterna lanserade Jože Kupljen varumärket Vino Kupljen för att marknadsföra sina viner redan 1976.

Vinerna är mycket signifikativa för den terroir de kommer från, nämligen vinodlings-kullarna i Jeruzalem. Detta är ett område känt för viner med en fruktig och frisk karaktär från tidig ålder och som är kända för sin extraordinära lagringspotential (de vita 5-20 år). Detta är ett resultat av miljövänlig odling, liksom vinframställningsmetoderna i källaren där man exempelvis väljer att inte tillsätta svavel.

Spirit of Svetinje
Vinet är gjort på 50% sauvignon blanc och 50% furmint. Furmint är en druva vi främst förknippar med Ungern och Tokajer och som här i Slovenien karaktäriseras av bra syra och stor personlighet.

Druvorna skördas för hand för att därefter krossas och macereras under ca 2-4 dagar i temperaturkontrollerade ståltankar. Jäsningen sker med naturliga jäststammar från området och man tillsätter inte svavel i framställningen.

Vinet lagras en kortare tid på ståltank innan buteljering.

Karaktäristik
Ljust gul färg.
Ren och frisk doft av färska örter och litet inslag av tropisk frukt.
Friskt och smakrikt vin med ren frukt och härligt bett i eftersmaken.

Passar utmärkt till smakrika fiskrätter och getostar av olika slag.

Spirit of Svetinje
Ursprung: Slovenien, Stajerska Slovenija| Producent: Vino Kupljen | Druvor: sauvignon blanc och furmint| Årgång: 2013 | Vol: 75cl | Alk: 12,5% |Systembolaget art.nr: 6881-01 | Pris: 99kr | Lansering: 1 mars 2015