Jade – en fyllig och smakrik liten ädelsten till rödvin.

Jade – en nyhet på Systembolaget 1 december 2017.

Coca i Fitó

Montsant är en vinregion väster om Barcelona i Spanien som består av mindre än 5000 hektar bergiga vingårdar som nästan omsluter den mytomspunna Prioratregionen. Montsants jordar är en blandning av granit, sand, kalksten, stora stenar och skiffer. Regionen drar nytta av ett Medelhavsklimat, men dess höjd ger kyligare temperaturer på natten. Montsant är mest känt för sina röda viner som är fylliga och koncentrerade med ett attraktivt inslag av mineral.

Bröderna Toni och Miquel Coca i Fitó har sedan 2006 verkat i området och deras idé bakom vinframställning är att skapa viner där friskheten och frukten utgör en grund för goda och sunda viner. Användningen av olika tekniker, exempelvis att blanda druvor från olika sorter, till och med olika jordar, och sedan använda ett brett utbud av åldringsprocesser, möjliggör skapandet av viner med både finess och kraft. De flesta av druvorna de använder är deras egna, övriga kommer från små vingårdar i regionen som har arbetat på ett hållbart sätt.

JADE
Vinet är gjort på 40% Garnacha, 35% Syrah och 25% Cariñena som odlas i vindistriktet Montsant. Efter jäsningen lagras vinet 12 månader på franska ekfat om 225 liter varefter det får vila en kortare tid på flaskan innan det når marknaden.

Karaktäristik
Jade har mörkt röd färg.
Stor och nyansrik doft med inslag av mörka bär, svartpeppar och fat.
Fylligt och smakrikt vin med inslag av kryddor och mörka bär. Lång och mycket fruktig eftersmak.

Passar perfekt till eleganta kötträtter och smakrika ostbrickan. Vinet går dessutom utmärkt att lagra.

Jade 2015
Ursprung:Spanien, Montsant | Producent: Coca i Fitó | Druvor: Garnacha, Syrah, Cariñena | Årgång: 2015 | Vol: 75cl | Alk: 14,5% |Systembolaget art.nr: 2063-01 | Pris: 119 :- | Lansering: 1 december 2017

För mer information, vänligen kontakta;
Peter Moschna, produktchef på AMKA
tel 070-0923423, pmo@amka.se