Vin de Constance 2014 – Decanter World Wine Awards Platinum Best in Show 2018

Den 2 november 2018 släpps 120 flaskor med denna ädla dryck på Systembolaget.

Vin de Constance är världsberömt och omtalat i flera stora litteraturverk. Det var dessutom Napoleons favoritvin. Förutom det historiska arvet så har vinet blivit en favorit bland alla världens journalister.
Det var i Constantia som allt började. Sydafrikas första vingård som planterades under slutet av 1600-talet är ännu i dag en del av Klein Constantias nuvarande odlingsområde. Klein Constantia grundades år 1685 av Simon Van Der Stel. Han var den förste holländske guvernören i Kapstaden. Vingården är ännu i dag familjeägd. Constantia ligger i sydvästra Sydafrika, ca två mil söder om Kapstaden. Området är indelat i två delar med var sitt eget klimat. Det nordliga låga läget har ett varmare klimat och passar utmärkt till blå druvor. Det sydliga högre läget har ett svalare klimat och passar utmärkt till gröna druvor. I det relativt varma klimatet drar vingårdarna nytta av de starka vindarna som kyler av druvorna. Klein Constantias egendom består av 75 ha
odlingsområde. De gröna druvorna står för 70% och huvuddruvorna är Sauvignon Blanc och Chardonnay. De blå druvorna står för 30% och huvuddruvorna är Cabernet Sauvignon och Merlot. Alla druvor som används kommer från den egna vingården.

I Vin de Constance lämnas druvorna kvar att torka på rankan. Därefter väljs de bästa druvorna ut och handplockas. Jäsningen sker i temperaturkontrollerade ståltankar.
Vinet är producerat av 100% torkade Muscat de Frontignan. Vinet är lagrat 3 år i 60% nya franska ekfat, ungerska ekfat samt franska acaciafat. Därefter 6 månader på ståltank för att smakerna skall gifta sig innan buteljering. Doften är stor och komplex med inslag av bland annat torkade aprikoser, apelsinskal, honung, ingefära och fat. Smaken är söt och fyllig med koncentrerad fruktighet, bra balans med inslag av torkad frukt och citrus. Lång nyanserad eftersmak. Passar utmärkt till t ex Crème Brulée, Crêpe Suzette eller Foie Gras.

För mer information, vänligen kontakta; Peter Moschna, produktchef på AMKA tel 070-0923423, pmo@amka.se

Ursprung: Sydafrika, Constantia | Producent: Klein Constantia | Årgång: 2014 | Vol: 500ml | Alk: 13% | Systembolaget art.nr: 96022-02| Pris: 449:- |