Engelszell Trappisten Weisse – trappistölet släpps på SB lagom till skottdagen.

Fredag den 28 februari kommer denna österrikiske trappistöl upp på hyllorna i 230 butiker runtom i vårt avlånga land.

Trappistöl
Trappistorden är en romersk-katolsk munk- och nunneorden, ursprungligen en gren av Cisterciensorden, men senare räknad som en egen orden. Ordens formella namn är sedan 1892 Ordo Cisterciensis Strictioris Observantiae – O.C.S.O. Av alla Trappistkloster (300 stycken runtom i världen) finns det för närvarande tolv stycken som aktivt brygger öl.
Vem som helst får nämligen inte kalla sitt öl trappistöl. Trappist är ett skyddat varumärke som ägs och kontrolleras av International Trappist Association och speciella krav måste uppfyllas för att få kalla sitt öl för just trappistöl. De produkter ITA godkänner (utöver öl finns även till exempel ost) får bära ett märke med texten ”Authentic Trappist Product” på.
Även om ett trappistöl teoretiskt skulle kunna vara vilken typ av öl som helst så länge det bryggs under korrekta omständigheter har de förekommande trappistölen i praktiken mycket gemensamt. Ölen är ofta överjästa, mycket smakrika och har en alkoholhalt mellan 6% och drygt 11%. Kännetecknande är den stora mängden malt av både korn och vete som gör att ölet får en hög stamvörtstyrka och stor fyllighet. Den höga stamvörtstyrkan ger tillsammans med alkoholen en generös maltighet och sötma. En del märken är även smaksatta med kryddor, örter, pomerans eller mörkt råsocker.

Stift Engelszell
Stift Engelszell finner vi i nordöstra Österrike. Grundat och verksamt sedan 1293 lyckades man först 2012 ansluta sig till International Trappist Association. Man har, som traditionen bjuder, länge producerat klassisk klosteröl i tre varianter. År 2018 bestämde man dock att utöka portföljen med en veteöl. Weissbier, eller Weizenbier, är öl bryggt med basen i vetemalt. Det var länge en öltyp endast för de besuttna och ända fram till slutet av 17000-talet oåtkomligt för vanligt folk.
Stift Engelszell Trappisten Weisse är en klassisk ”hefeweisse” och man använder minst 50% vetemalt, friskt källvatten, högklassig humle samt egen jäststam.
Färgen är relativt ljus, med fin skumkrona.
Doften är frisk och fräsch med inslag av vetemalt, banan och kryddig jäst ton.
Smaken är relativt lätt och balanserad med toner av vetemalt, citrus och liten kryddighet.
Passar till de allra flesta typer av maträtter, gärna kryddstarka eller syrliga.

För mer information, vänligen kontakta;
Peter Moschna, produktchef på AMKA
tel 070-0923423, pmo@amka.se

Ursprung: Österrike, Engelszell| Producent: Stift Engelszell | Vol: 33cl |Alk: 4,9% | SB art.nr: 11690-03 | Pris: 29,90 | Lansering: 28/2 2020