Viberti Barolo Buon Padre 2016 – 93 poäng i Wine Spectator.

Låt oss presentera Viberti, vår italienska producent från Piemonte, Italien. De producerar viner i yttersta toppklass!
Producenten Viberti Giovanni, som ligger i byn Barolo i Piemonte, grundades i början av 1900-talet av värdshusvärden och krögaren Antonio Viberti. Vinet som producerades från deras vinodlingar tillverkades exklusivt för besökare av familjerestaurangen Trattoria al Buon Padre. Året 1923 var första året då man under egen etikett buteljerade vinet ”Buon Padre”. På 60-talet tog Antonios son Giovanni över rodret och nu, hundra år efter grundandet, har 3:e generationen av Viberti-familjen, Claudio, anslutit sig till verksamheten.

Viberti består av 20 hektar vinodlingar där man odlar druvorna Nebbiolo, Dolcetto, Barbera och Chardonnay. Odlingarna ligger främst på de västra sluttningarna vid byn Barolo i DOCG appellationen och höjden varierar från 400 till 500 meter över havet. Gården omfattar tre stycken s.k. “single vineyards”: Bricco delle Viole, San Pietro, och La Volta. Två gånger per år utför man beskärning för att minska avkastningen per hektar vilket gör att druvorna alltid mognar fullt ut. Viberti använder en kombination av den modernaste utrustningen som finns att tillgå blandat med den sedvanliga och traditionella metoden för vinframställning. Med begränsad användning av ek vill man uppnå en maximal fruktighet i sina viner.

Viberti Barolo Buon Padre

Buon Padre är det första vinet som familjen Viberti lanserade under egen etikett 1923. Vinet består enbart av druvan Nebbiolo och druvorna kommer från familjen 3 olika ”single-vinyards” samt 5 andra vingårdslägen i Barolo, Monforte d‘Alba och Verduno.

Viberti Barolo Buon Padre är gjord på noga utvalda druvor från 8 olika vingårdslägen som vinifieras separat. Maceration och jäsning sker delvis i liggande, roterande ståltankar vilket resulterar i härlig frukt och färg på vinet utan aggressiva tanniner. Vinet blandas och lagras sedan 36-40 månader på 5000 liter stora ekfat månader innan buteljering. Efter buteljering lagras vinet ytterligare 6 månader på flaska innan vinet når marknaden.

Passar perfekt till pasta, nöt, vilt, anka, vegetariskt och ost.

Läs mer här – WS.

För mer information, vänligen kontakta;
Peter Moschna, produktchef på AMKA
tel 070-0923423, pmo@amka.se

Ursprung: Italien, Piemonte, Barolo| Producent: Viberti Giovanni az.arg.sempl| Druva: Nebbiolo | Årgång: 2016 | Vol: 750ml | Alk: 14% | Systembolaget art.nr:72682-01 | Pris: 374:-|