Vinimportören AMKA stärker sina positioner i Sverige med AMKA Nordic!

Danska vin-, öl- och spritimportören AMKA lägger nu ännu större fokus på de nordiska monopolmarknaderna Sverige, Norge och Finland med en ny gemensam affärsenhet AMKA Nordic. AMKA Nordic har som ambition att bli det självklara valet för producenter som söker en väg in på de tre marknaderna.

AMKA har sedan tidigare fem bolag i de tre nordiska länderna – AMKA Sverige, AMKA Norge, AMKA Finland samt Wine 4 You och Beer Enthusiast, som nu kommer att agera gemensamt under AMKA Nordic. AMKA Nordic är en del av AMKA Group som med sina 20 företag i nio länder täcker in alla relevanta försäljningskanaler. I Sverige representerar AMKA bl.a Loxarel, Caves Primavera, Castello Banfi, Golan Heights, Kendall Jackson, Einstök, Santa Rita, Penninsula wines och den egna vingården Quinta do Pego.

AMKA Nordic innebär ytterligare fördelar för AMKAs partners

Med den nya affärsenheten kommer AMKA att lägga ännu större fokus på de nordiska marknaderna. Fokus i kombination med den gemensamma expertisen kommer att gynna AMKAs existerande partners så väl som nya.

-I AMKA Nordic delar vi effektivt kunskap och resurser som en gemensam enhet, allt efter affärsmöjligheterna. AMKAs nuvarande partners är sedan tidigare vana vid snabbt agerande från idé till handling, vilket nu stärks ytterligare i hela regionen, säger Susann Erni, CEO AMKA Nordic.

Det finns många synergier i dessa tre marknader som alla har försäljningsmonopol på alkohol – Systembolaget, Vinmonopolet och Alko. Flera av AMKAs nuvarande producenter finns redan representerade i alla tre länder, men behovet varierar på de olika marknaderna. Tack vare det nya gemensamma sättet att arbeta kan AMKA Nordic stärka varumärken i alla tre länderna och alla kanaler, HoReCa, inkl. duty free och travel retail och monopolen på ett mer effektivt sätt. Genom AMKA Nordic kan producenter långsiktigt nå en marknad med närmare 20 miljoner konsumenter, genom en kontaktpunkt. AMKA Nordic räknar med att dubbla försäljningen under de kommande fem åren genom organisk tillväxt och uppköp.
Ledningen i AMKA Nordic består av CEO Susann Erni (även VD för AMKA Sverige), CTEO Yann Carpelan (även VD för AMKA Finland) samt CFO Thomas Leegaard Jensen (även VD för AMKA Norge, Wine 4 You & Beer Enthusiast).

AMKA Group

Som en del av AMKA Group har vi tillgång till resurser och expertis från många kollegor runt om i norra Europa så väl som stora skalfördelar i transport- och inköp.

AMKA Group är en familjeägd dansk koncern som importerar och distribuerar dryck från hela världen. Bolaget grundades i 1978 av Anna-Marie och Karsten Søndergaard i ett garage på den Jylländska landsbygden. Första och andra generationen av familjen leder i dag gruppen och fortsätter att vara högst delaktiga i det dagliga arbetet.
AMKA Group finns i dag förutom i Danmark, inkl. Färöarna och Grönland, Sverige, Norge, Finland också i Litauen, Lettland, Polen, Portugal och Tyskland. AMKA är en av Danmarks största leverantörer till detaljhandeln och med 20 bolag i nio länder täcker AMKA Group in alla relevanta distributionskanaler inom HoReca, detaljhandel, monopol och Duty Free och Travel Retail.


AMKA Nordic Management team: från vänster
CTEO Yann Carpelan, CEO Susann Erni, CFO Thomas Leegaard Jensen

   
För mer information, intervjuer och högupplösta bilder kontakta
Reija Andersson Tuomaala, rtu@amka.se / press@amka.se, tlf. 076 5399488, www.amkanordic.com