Casal Mor Baga, en fruktig ”drottning av Bairrada” lanseras på Systembolaget.

Den 1 december lanseras Casal Mor Baga, ett spännande och prisvärt vin från Bairrada i Portugal. Detta vin uttrycker en fruktighet och fräschör som är typiskt för Baga, som också kallas för ”Drottningen av Bairrada”. Casal Mor Baga är mångsidig och passar bra till ljust kött och grönsaksrätter.

Casal Mor Baga lanseras i Systembolagets fasta sortiment den 1 december. Det är ett friskt och fruktigt rödvin med toner av både mörka och röda bär samt blommiga inslag. Smaken är druvtypisk och komplex med en elegant och harmonisk avslutning. Vinet passar utmärkt till fläsk, kyckling och vegetarisk mat.

”Det är kul att få vara med och bredda sortimentet från Portugal med en av alla de fantastiska lokala druvsorter som de har.” säger Susann Erni, VD på AMKA.

Vinet består till 100% av druvsorten Baga, som kallas för ”Drottningen av Bairrada”, eftersom den täcker nästan hälften av vinodlingarna i denna populära region. Bairrada ligger i de centrala delarna av Portugal, mellan Atlantkusten och bergskedjorna Caramulo och Bussaco.

Baga är en druva med tjockt skal som i många år har försett Portugal med många mörka, kraftiga och sträva viner. Med modern vinframställning och ett växande intresse för friska och fruktiga viner har dock viner på druvan Baga i en modern stil blivit allt vanligare. Druvsorten mognar sent och den används till välstrukturerade röda, rosé och mousserande viner.

Sedan början av 2000-talet har vinmakaren Antero Silvano utvecklat användningen av Baga, först med mousserande viner och sedan med röda viner. Han har omsorgsfullt experimenterat med årgång 2020, för att åstadkomma ett friskt och fruktigt vin med mjuka tanniner. Detta vin jästes på temperaturkontrollerade ståltankar och vilade endast en kortare tid på dessa ståltankar innan buteljering.

Om COVIP

COVIP producerar viner i Bairrada och har en lagringskapacitet på närmare 10 miljoner flaskor varav 2 miljoner är mousserande (gjord med klassisk metod). Varumärket ”Casal Mor” är gammal portugisiska och betyder ett större hus eller en gruppering av hus på landet.

För mer information och högupplösta bilder vänliga kontakta:
Reija Andersson Tuomaala, PR & Communications AMKA Nordic
rtu@amka.se / press@amka.se , tlf. 076 5399488
www.amka.se

Casal Mor Baga DOC Bairrada 2020
| Ursprung: Portugal, DO Bairrada | Producent: COVIP | Druva: Baga | Årgång: 2020 | Vol: 750ml | Alk: 13,5% |Sockerhalt 3 gram/liter | Systembolaget art.nr: 2224-01 | Pris: 100:- |