Från en av de bästa årgångarna någonsin i Ribera del Duero – Arzuaga Gran Reserva 2016

För tredje året i följd lanseras Arzuaga Gran Reserva från Ribera del Duero i Systembolagets butiker runtom i landet, i tillfälliga sortimentet TSV.

Den 14 oktober släpps årgången 2016, som är komplex och fyllig. Vinet passar perfekt till höstens mustiga maträtter. Arzuaga Gran Reserva 2016 består till huvuddelen av druvor från mycket gamla vingårdar (mer än 80 år gamla), kombinerat med en liten andel yngre druvmaterial. De kalkrika lerjordarna i området ger intensiva och komplexa viner med struktur.

Året 2016 startade lite skakigt i Ribera del Duero men en torr och varm höst gav förutsättningar för en skörd som idag klassas som en av de bästa någonsin i regionen. Vinet är komplex och har en fyllig smak med inslag av plommon, mörka körsbär, viol, svartpeppar, tobak och örter samt en tydlig rostad fatkaraktär. Arzuaga Gran Reserva 2016 passar utmärkt till höstens rätter, kött och vilt med smakrika såser, alternativt ostbricka med lagrade ostar.

-Efterfrågan för exklusiva röda viner från Ribera del Duero, gärna med mognad, är fortsatt stor, och vi är mycket stolta att återigen kunna lansera en årgång av Arzuaga Gran Reserva. Vi har en allokering på 4500 flaskor och förväntar oss återigen en stor kundefterfrågan, säger Peter Moschna, produktchef på AMKA.

Arzuaga Gran Reserva 2016 består av Tempranillo (98%) och Cabernet Sauvignon (2%). Druvorna skördas för hand vid optimal mognad och jäser vid en temperatur av 28 grader i tre veckor. Sedan lagras vinet under 40 månader på nya franska barriquer, om 300 liter, innan buteljering. Enligt regelverket i Ribera del Duero måste Gran Reserva lagras minst 60 månader innan de släpps på marknaden, och Arzuaga Gran Reserva överträffar detta med marginal med sina totalt sex års lagring.

Bodegas Arzuaga Navarro grundades 1993 då Florentino Arzuaga förvärvade den 1400 hektar stora egendomen Quintanilla de Onésimo (Valladolid) i hjärtat av vinregionen Ribera del Duero. Man odlar vin på dryga 200 hektar av egendomen och med ett uttalat fokus på kvalitet och ursprung har man sedan dess producerat viner i världsklass. Från och med årgången 2020 har man även ekologisk certifiering.

Arzuaga Gran Reserva 2016
| Ursprung: Spanien, DO Ribera del Duero | Producent: Bodegas Arzuaga Navarro | Druva: Tempranillo, Cabernet Sauvignon | Årgång: 2016 | Vol: 750ml | Alk: 14,5% |Sockerhalt 1,5 gram/liter | Systembolaget art.nr: 90627-01 | Pris: 349:- |