Monastrell, druvan på allas läppar!

Den 5 juli släpps årgång 2021 av Pio Crianza, från Jumilla i Spanien i Systembolagets butiker runtom i landet, i tillfälliga sortimentet TSV.
Druvorna till Pio Crianza kommer från vingårdar som är belägna vindistriktet Jumilla, ca 10 mil väster om Alicante. De kalkrika lerjordarna i området ger intensiva och komplexa viner med struktur. Druvorna skördas för hand vid optimal mognad, jäser i temperaturkontrollerade ståltankar samt vilar i 12 månader på  franska och amerikanska ekfat. Vinet lagras slutligen minst 6 månader på flaska innan det når marknaden.

Bodegas Pio Ramo grundades 2007 och jobbar idag helt ekologiskt. Vingårdarna i Jumilla är belägna över 700 över havsytan och är skyddade av de två bergskedjorna Sierra del Madroño and Sierra Parda. 
 

Pio Crianza har mörkt röd färg och härlig smak av mogen frukt med toner av rostade fat, vanilj och kryddor. Lång eftersmak med väl integrerade tanniner. Vinet passar utmärkt till smakrika maträtter, gärna grillat.

”Monastrell är en blå druva som trivs i värme. Det är en liten druva med tjockt skal, vilket ger mörka viner med strävhet och fruktsyra. Framträdande dofter är mörka frukter, färsk tobak och lakrits”, säger Peter Moschna, produktchef på AMKA.