Nylansering av en modern Garnacha från en historisk region.

Den 1 april lanseras en ny årgång, 2020, av Peninsula Vinos de Cebreros i Systembolagets tillfälliga sortiment.

Denna Garnacha kommer från det historiska odlingsområdet Sierra de Gredos i Spanien. Vinet speglar den moderna producenten Península Viticultores kärlek till äkta viner som är trogna till sitt ursprung.

Vinos de Cebreros har lanserats på Systembolaget i flera årgångar tack vare stor efterfrågan. Det är ett lätt till medelfylligt vin med toner av röda bär, färska örter, lakrits och kryddor. Cebreros har fin fruktighet med lite robust eftersmak. Vinet passar utmärkt till vegetariska rätter, men även till rätter av ljust kött samt lättare rätter av lamm.

Vinos de Cebreros kommer från Sierra de Gredos som ligger i Sistema Central, berg­skedjan som delar Iberiska halvön i sina norra och sydliga delar. Sedan något år är området klas­sificerat som Denominación de origen Protegida (DOP). Baserade på mycket gamla vinrankor med druvan Garnacha Tinta, som växer i magra granitjordar, visar de röda vinerna från Cebreros en koncentra­tion och friskhet som är unik. Garnachadruvorna skördas för hand och vinifi­eras i cementtankar, hos kooperativet i Cadalso de los Vidrios, innan buteljering.

– Årgång 2020 är helt följdriktig en ny årgång av Vinos de Cebreros. Att vinet blivit lite av en favorit hos många är inte undra på, då den friska smaken och fina fruktigheten passar den moderna vinkonsumenten. säger Peter Moschna, produktchef på AMKA.

Península Vinicultores är ett relativt nystartat före­tag med en mycket klar bild av vad som krävs för att lyckas på dagens vinmarknad. Península Vini­cultores verkar i vinområden i hela Spanien, men har basen i Uclés, som ligger knappa tio mil sydöst om Madrid.

Nedan lite om deras vision.

ÄKTHET – Autentiska viner speglar deras ursprung, de är ett resultat av lokala odlingsförhållanden och kultur. För att ett vin ska vara äkta och ha en känsla av plats måste det göras med så liten inter­vention som möjligt, men också vara fri från fel.

HÅLLBARHET – Detta innebär att vara goda odlare, vinmakare, affärsmän och medborgare. Teamet bryr sig verkligen om att driva ett före­tag som är hållbart ur alla synvinklar; miljö, socialt och ekonomiskt. Vi kan kalla detta tillvä­gagångssätt för sympatisk vinframställning.

KONKURRENSKRAFT – Företaget är konstruerat för att vara strukturellt konkurrenskraftigare än andra och kan därför skapa överlägset värde för kunder på varje prisnivå. Nyckelfaktorn i en strategi är att perfekt anpassa och optimera alla tillgångar och beslut längs värdekedjan.

Peninsula Vinos de Cebreros 2020

Producent: Península Viticultores │ Ursprung: DOP Cebreros, Sierra De Gredos, Spanien │ Artikelnummer: 95030-01 │ Druva: Garnacha │ Alkoholhalt 14,5 % │ Sockerhalt 3 gram/liter │ Pris: 119:- │