Altolandon Biodivers – unikt vin med mångfald i fokus!

Den 8 september lanseras Altolandon Biodiverso i Systembolagets exklusiva sortiment.
Detta vin kommer från det höglänta området Manchuela i centrala Spanien. Altolandon Biodiverso är kanske Rosalia Molinas allra mest unika vin och ett vin som speglar hennes filosofi kring jordbruk. Ekologiskt och biodynamiskt odlade druvor från vingårdar där grisar och getter strövar fritt har inspirerat Rosalia att experimentera fram ett vitt vin som vilat upp till två år under jästtäcke i amforor av lera!

Altolandon Biodiverso är ett torrt och friskt vin med toner av grapefrukt, citrus och inslag av mandel och nötter. Vinet passar till vit fågel och matiga sallader samt lagrade ostar.

Till Altolandon Biodiverso använder man den gröna druvan Petit Manseng. Druvorna kommer från vingårdar i området Manchuela södra Spanien. Druvorna skördas i början av oktober och vinifieringen sker i stora lerkrus, Amforor. Efter 24 timmars urlakning av skalen så låter man musten spontanjäsa i egen takt. Efter jäsningen bildas ett skyddande lager av jäst ovan på ytan av vinet , så kallat flor (precis som vid framställningen av Sherry) och vinet vilar två år i lerkrusen med detta ”jästtäcke”. Processen skyddar vinet från oxidering och ökar smakrikedomen i vinet.

Bodegas Altolandon finner vi i de höglänta delarna i regionen Cuenca, DO Manchuela. Rosalia Molina äger och driver bodegan med den allra största respekten för natur och djurliv. Den 200 hektar stora egendomen drivs enligt ekologiska och biodynamiska principer. I vingårdarna strövar grisar och får från närliggande bönder fritt och de handskördade druvorna jäser alltid med naturlig jäst från druvskalen. Bodegas Altolandon odlar en mångfald av druvor, röda såsom Syrah, Garnacha, Merlot, Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc och vita såsom Chardonnay, Petit Manseng och Moscatel Petit-Grain.

DO Manchuela finner vi i södra delarna av Spanien, väster om Valencia. På hög höjd, 600-1100 meter över havet och med leriga jordar rika på kalciumkarbonat och fattiga på organiskt material, får vi en perfekt blandning av mogen frukt och fin struktur på vinerna.

– Altolandon Biodiverso är ett vin för den moderna och fördomsfria vinkonsumenten. Med bara 600 flaskor i allokering gratulerar jag de köpare som får fatt i detta unika vin, säger Peter Moschna, produktchef på AMKA.

För mer information och högupplösta bilder, kontakta Peter Moschna, pmo@amka.se , tlf. +46 8 51 48 49 80

Altolandon Biodiverso, 750 ml
│ Producent: Bodegas Altolandon │ Ursprung: DO Manchuela, La Mancha, Spanien │Artnr: 93731-01│ Druva: Petit Manseng│ Alkoholhalt 14,5 % │ Sockerhalt 2,5 gram/liter │ Pris: 229 :- │