Eftertraktad Gran Reserva i ny årgång – Arzuaga-Navarro

För fjärde året i följd lanseras Arzuaga Gran Reserva från Ribera del Duero i Systembolagets butiker runtom i landet, i tillfälliga sortimentet TSV.

Den 8 september släpptes årgången 2017, som är komplex, sträv och fyllig. Vinet passar perfekt till höstens mustiga maträtter. Arzuaga Gran Reserva 2017 består till huvuddelen av druvor från mycket gamla vingårdar (mer än 80 år gamla), kombinerat med en liten andel yngre druvmaterial. De kalkrika lerjordarna i området ger intensiva och komplexa viner med struktur.
Året 2017 är en av de mest utmanande årgångarna på många år i Ribera del Duero. Frost och torka resulterade i en skörd som var endast en tredjedel så stor som en normal skörd i området. Beroende på producenternas ambition och skicklighet så kan kvaliten variera stort , men generellt sett så visar vinerna stor komplexitet med hög alkoholhalt och sträva tanniner. Arzuaga-Navarro Gran Reserva 2017 är inget undantag med fyllig smak med inslag av plommon, mörka körsbär, viol, svartpeppar, tobak och örter samt en tydlig rostad fatkaraktär. Vinet passar utmärkt till höstens rätter, kött och vilt med smakrika såser, alternativt ostbricka med lagrade ostar.
Arzuaga Gran Reserva 2017 består av Tempranillo (98%) och Cabernet Sauvignon (2%). Druvorna skördas för hand vid optimal mognad och jäser vid en temperatur av 28 grader i tre veckor. Sedan lagras vinet under 40 månader på nya franska barriquer, om 300 liter, innan buteljering. Enligt regelverket i Ribera del Duero måste Gran Reserva lagras minst 60 månader innan de släpps på marknaden, och Arzuaga Gran Reserva överträffar detta med marginal med sina totalt sex års lagring.
Bodegas Arzuaga Navarro grundades 1993 då Florentino Arzuaga förvärvade den 1400 hektar stora egendomen Quintanilla de Onésimo (Valladolid) i hjärtat av vinregionen Ribera del Duero. Man odlar vin på dryga 200 hektar av egendomen och med ett uttalat fokus på kvalitet och ursprung har man sedan dess producerat viner i världsklass. Från och med årgången 2020 har man även ekologisk certifiering på del av produktionen.

-Efterfrågan för exklusiva röda viner från Ribera del Duero, gärna med mognad, är fortsatt stor, och vi är mycket stolta att återigen kunna lansera en årgång av Arzuaga Gran Reserva. Vi har en allokering på 4500 flaskor och förväntar oss återigen en stor kundefterfrågan, säger Peter Moschna, produktchef på AMKA.

Arzuaga Gran Reserva 2017
| Ursprung: Spanien, DO Ribera del Duero | Producent: Bodegas Arzuaga Navarro | Druva: Tempranillo, Cabernet Sauvignon | Årgång: 2017 | Vol: 750ml | Alk: 14,5% | Sockerhalt 1,5 gram/liter | Systembolaget art.nr: 90627-01 | Pris: 349:- |

För mer information och högupplösta bilder, kontakta Peter Moschna, pmo@amka.se , tlf. +46 8 51 48 49 80